Z maštale až na pult s cukrovinkami

Ak máte radi gumené cukríky, možno vás zaujíma ako sa vlastne vyrábajú. Teraz asi očakávate katastrofické scenáre a informácie o škodlivých látkach, v skutočnosti to však nie je úplne tak. Samozrejme, že sa medzi týmito výrobkami nájdu aj tie menej zdravé. To však závisí čisto od konkrétneho výrobcu a značky.

bombony
 
Vegetariáni by na gumených medvedíkov mali zabudnúť
 
Želé, alebo gumené cukríky nie sú v skutočnosti vegetariánskym výrobkom. Ich podstatnú časť totiž tvoria kosti, chrupavky, šľachy a kože. Najčastejšie sa na ich výrobu používa mäso z prasiat a kráv. Niekto by mohol byť touto výrobou pohoršení. Pozrime sa však na to aj z tej lepšej stránky, a to tej, že je zo zvieraťa použité naozaj všetko, takže nič nevyjde na zmar. Tento živočíšny materiál je pomletý a uvarený. Následne sa z neho vyrába prášok, ktorý sa mieša z rôznymi tekutinami, farbivami a príchuťami. Nakoniec z neho vzniknú milované gumené cukríky.
 
Sú gumené cukrovinky nezdravé?
 
To či sú gumenú cukríky zdravé, alebo nie, je ťažká otázka. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že nie sú o nič nezdravšie ako ostatné sladkosti. Problémom je hlavne vysoký obsah cukru. Čo sa týka farbív, aróm, alebo konzervačných látok, záleží to od konkrétneho výrobku. Tak ako natrafíte na cukríky plné chémie, dostanete aj tie s prírodnými farbivami a príchuťami. Do niektorých sú dokonca pridávané i vitamíny. Čerstvé ovocie, či zeleninu samozrejme nenahradia, ich konzumáciu by sme však mohli prirovnať ku kupovaním vitamínom z lekárne. Výhodou gumených cukríkov je to, že skutočne obsahujú vysoké množstvo kolagénu, keďže ich podstatnú časť tvoria chrupavky a šľachy.

sladkost
 
(Ne)želé cukríky
 
Dnes sa v obchodoch už bežne stretnete aj so želé cukríkmi, ktoré v sebe nemajú žiadne živočíšne zložky. Chrupavky a kože sú väčšinou nahrádzané výťažkami z rias, alebo obilninami. Takže ak nekonzumujete mäso, na gumených cukríkoch si môžete predsa len pochutiť. Teda aspoň na niektorých z nich.

Z maštale až na pult s cukrovinkami
4 (80%)2