Lístky čajovníka rozhodnú

Nudíte sa a hľadáte márne vo svojej taške niečo na čítanie? Nech už ste v práci, doma, na cestách či u lekára, tak na každú príležitosť a v ktorúkoľvek dobu je pre vás pripravený náš online magazín, ktorý má pre vás pestré čítanie.

Lístky čajovníka rozhodnú


Pod pojmom bylinný čaj rozumieme nápoj, ktorý obsahuje čajové lístky. Názvom bylinný nálev označujeme nápoj pripravený z viacerých bylín. Rozdielny je aj ich spôsob prípravy – nazbierané a vysušené bylinky sa lúhujú v horúcej vode na rozdiel od pravých čajových lístkov ako napríklad zelený čaj, u ktorých sa  vysoká teplota nepoužíva kvôli znehodnoteniu účinných látok.čaj zázvor bylina.jpg
Spoločné je pravidlo pridávania citróna a medu do týchto nápojov – odporúča sa vždy po vychladnutí, aby nedošlo k deštrukcii výživných látok.
Pri príprave bylinných nálevov je dôležité naštudovanie si účinkov jednotlivých zložiek a vždy náš pôvodný zámer, na ktorý ho chceme použiť. Iné sú nálevy proti únave, na povzbudenie, na prechladnutie, proti chrípke, detské  a podobne. Takisto musíme pamätať aj na zladenie jednotlivých chutí byliniek.
Náš zdravotný stav je rozhodujúci. Ak trpíme napríklad na alergie, musíme si to uvedomiť najmä pri zbere a sušení. Takisto krvný tlak je dôležitý faktor, existuje mnoho rastlín, ktoré výrazne znižujú tlak ako napríklad baza. Pre citlivých ľudí náchylných na mdloby ju pridávame opatrne.
V zimnom období sa mimoriadne k sebe hodia škorica, muškátový oriešok, klinčeky doplnené vanilkou. Tú treba ale vždy používať opatrne, je mimoriadne aromatická a výrazná. Jej predávkovanie môže spôsobiť nevoľnosť a bolesti hlavy. Túto zmes vhodne dopĺňajú jahodové lístky, prípadne medovkové.
Je vždy lepšia voľba použitie menšieho počtu bylín s osvedčenými a známymi účinkami.
Pri príprave zmesí je vhodné bylinky po usušení vložiť do špeciálnych obalov, zažehliť kraje a označiť ich vysačkou. Potom už postačí ich uskladnenie na tmavom, suchom a teplotne primeranom mieste.čaj nápoj.jpg
Odborníci odporúčajú pravidelne zamieňať bylinné čaje a nálevy, aby nedochádzalo k jednostranným účinkom na ľudský organizmus. Platí to hlavne pre tzv. detoxikačné čaje, kde sa odporúča ich používanie maximálne po dobu 2 týždňov.
Kontrola latinských názvov na obaloch už pripravených zmesí je na mieste. Obal musí obsahovať označenie zmesi minimálne v latinskom jazyku, táto skúsenosť je užitočná najmä pri nákupe v zahraničí a v exotických krajinách. Nie vždy miestny názov je to isté ako latinský a vtedy je opatrnosť potrebná.
Príprava týchto nápojov je rituál a mal by sa mu venovať čas a veľa lásky.